Planera din tid

Det bästa du kan göra när du ska jobba smart, och inte hårt, är att planera din tid. Att ta dig tiden till att skriva ner vad du ska göra, när du ska göra det och sen kunna stryka det på din lista över saker du ska göra. På så sätt kan du också se vad du har gjort på ett enkelt sätt, och därmed förbereda dig inför morgondagen då du vet vad du har kvar att göra. 

Det finns olika sätt att planera din tid - vad som funkar bäst för dig kan bara du bestämma. Du kan använda kalendern i mobilen, en fysisk kalender, skriva ner saker på en lista i mobilen eller i ett anteckningsblock. Eller så kan du ha allting i huvudet och ha koll på det du har gjort och inte. Gör helt enkelt det som funkar bäst och är mest effektivt för dig.

Ha även luckor i schemat

När du planerar din tid ska du inte planera upp dina dagar in i minsta sekund. För om någonting händer behöver du ha lite spelrum för att kunna planera om och kanske flytta på saker och ting i ditt schema. Om du då har planerat allting så att dagen precis räcker till så kan det bli jobbigt om någonting händer, till exempel om ett möte blir flyttat eller du behöver hantera något som inte har med jobbet att göra. Du ska även ha tid till att vila - och det ska du inte behöva planera.